Unitonderwijs bij KC Eigenwijze

Bij Kindcentrum Eigenwijze werken we met unitonderwijs, een onderwijsvorm die veel voordelen biedt. We hebben de units verdeeld in drie groepen: unit 1 (groep 1 en 2), unit 2 (groep 3 t/m 5) en unit 3 (groep 6 t/m 8). Elke unit is ingedeeld in stamgroepen, zodat de kinderen in hun vertrouwde lokaal de dag starten en afsluiten. In een unit werken de leerlingen in minimaal twee lokalen, onder begeleiding van twee leerkrachten.

Voordelen unitonderwijs

Unitonderwijs biedt zowel voor leerlingen, leerkrachten als ouders verschillende voordelen:

  • Het onderwijs sluit beter aan bij de individuele behoeften van de leerlingen, zowel op het gebied van leren als ondersteuning.
  • Leerkrachten kunnen zich verder specialiseren in vakken, wat zorgt voor deskundige begeleiding.
  • Kinderen worden optimaal uitgedaagd en ondersteund in hun ontwikkeling.
  • Door samen te werken met leerlingen van verschillende leeftijden, niveaus en interesses, leren kinderen van elkaar en ontwikkelen ze sociale en samenwerkingsvaardigheden.
  • Er is meer ruimte voor maatwerk, waardoor elk kind op zijn of haar eigen tempo kan leren.
  • Door het werken met meerdere leerkrachten krijgt ieder kind een breder perspectief en wordt het onderwijs effectiever.

Aandacht voor elk kind

Individuele aandacht staat bij ons hoog in het vaandel. Voor de kinderen van groep 3 t/m 8 is er elke dag 30 minuten tijd om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dit gebeurt op hun eigen manier, afgestemd op hun behoeften. Zo kan de ene leerling bijvoorbeeld werken aan spelling, terwijl een ander zich richt op het flitsen van de tafels. Dit moment biedt de leerkracht de gelegenheid om in te spelen op de specifieke behoeften van de leerlingen, bijvoorbeeld door extra instructie te geven, een gesprek te voeren of te helpen bij het maken van een planning. Op deze manier krijgt ieder kind de aandacht die het verdient.

Leerling aan het woord:

“Soms werk ik liever zelfstandig omdat ik het dan beter snap, dan ga ik naar het stiltelokaal. Als ik meer hulp wil ga ik naar het begeleidingslokaal, dat is best fijn.”

leerling groep 6

Vakgerichte leerkrachten

Na het eigen programma krijgt bijvoorbeeld groep 6 instructie van de leerkracht die rekenen geeft. De leerkrachten verdelen onderling de vakken. Op die manier kan de rekenleerkracht zich verdiepen in de methode en leerlijnen. Uw kind kan dan optimaal geholpen worden, terwijl de leerkracht de vakken kiest waar hij of zij goed in is. Een vakbekwame en gedreven leerkracht is toch het mooiste wat er is, want u herinnert vast nog wel die geschiedenisleraar die zo gepassioneerd kon vertellen.

Begeleidingslokaal of stiltelokaal

Als de kinderen instructie gehad hebben, kunnen zij een keuze maken tussen het begeleidingslokaal of stilte lokaal. In het begeleiding kunnen ze extra hulp krijgen van een leerkracht of samenwerken met een klasgenoot. In het stilte lokaal werken ze zelfstandig. Naast de opdracht die ze mee hebben gekregen vanuit de instructie, kunnen zij werken aan een weektaak die afgestemd is op hun eigen niveau.